Dating etiquette: hoe hoort het eigenlijk?

En van de belangrijkste aspecten van het daten is de etiquette. De kern van de etiquette is: rekening houden met de gevoelens van anderen en met wat in sociaal opzicht gebruikelijk is. Tijdens je date maak je altijd een positieve indruk, als je laat zien dat je goede manieren hebt. Start2Date geeft je hierbij een stoomcursus in 'dating etiquette'...

De afspraak

Als je (uiteraard op tijd!) bent aangekomen op je date, begroet hem of haar dan hartelijk. In Nederland is de meest gebruikelijke manier om een onbekende te groeten met een stevige handdruk. Iets minder formeel is een zoen (uiteraard niet op de mond, daarvoor is het nog wat te vroeg). Bij een eerste persoonlijke ontmoeting waarbij je al eerder uitgebreid contact hebt gehad via internet, zijn drie kussen op de wangen gangbaar. Bij twijfel is het devies: letten op de lichaamstaal van de ander.

Beleefde mannen houden de deur open voor hun date. Open de deur en stap opzij, zodat je date er langs kan. Op haar beurt dankt de dame vervolgens de heer. Het lijkt misschien enigszins overdreven, maar de meeste vrouwen waarderen dit soort gebaren zeer. De dating etiquette zegt dat bij het betreden van een restaurant, de dame voor de heer gaat. De man kan daarbij wel subtiel richting aangeven of een suggestie doen. Bij de tafel aangekomen bepaalt zij of de plaats haar bevalt en de man neemt de mantel aan - mits niet al door het personeel gedaan - waarna de man voor zijn partner de stoel iets wegneemt om haar plaats te laten nemen en daarna de stoel aanschuift.
Het gebeurt ook dat de man voor gaat om "een weg te banen" in een drukkere kroeg of discotheek. In een bioscoopzaal loopt de man (niet te ver) voorop om een plek te zoeken.

Kleding

Er zijn hele boeken vol geschreven over kledingetiquette. Zonder hier al te diep op in te gaan kunnen we stellen dat bij het daten één belangrijke regel geldt: die van het gezonde verstand. Laat je kleding een afspiegeling zijn van je persoonlijkheid, maar zorg er wel voor het goede midden te bewaren tussen formele en te uitbundige vrijetijdskleding. 'Smart casual' komt in de buurt. De beruchte witten sokken en sandalen voor mannen blijven dus in elk geval in de kast.

Dating etiquette tijdens eten

Tijdens het eten

Het is vanzelfsprekend dat je niet smakt tijdens het eten en dat je niet praat met volle mond. Wat ook absoluut niet mag is tandenstokers gebruiken aan tafel (ook niet achter je hand). Met je bestek wijzen of spelen is not done, net als mobiel telefoneren onder het eten. Aan tafel zit je rechtop met je benen onder je stoel en geen ellebogen op tafel.
Er zijn een aantal gerechten die je met je handen mag eten: brood, olijven, koekjes, fruit en kleine hapjes kunnen met een gerust hart 'uit het vuistje' worden gegeten. Voor kippenpootjes, kreeft, mas, oesters en spare-ribs geldt hetzelfde. Deze gerechten zijn heel lastig te eten met bestek en daarom is volgens de etiquette met de handen eten toegestaan. Veeg na het eten wel altijd je handen met een servet af.
Wat doe je met de oneetbare bestanddelen? Pitten uit vruchten laat je eerst in je hand vallen en leg je dan op je bord. Kippenbotjes en visgraten verwijder je met je hand, om ze daarna terug te leggen op je bord. Grotere stukken voedsel die niet eetbaar zijn of niet goed smaken, kun je discreet uitspugen in een servet en uit het zicht op tafel leggen.
Wil je even pauzeren onder het eten, dan kun je je bestek gewoon op je bord laten. Heb je genoeg gegeten, leg dan je bestek schuin op je bord, met de scherpe kant naar je toe. Dit is als het ware het signaal voor de ober om te kunnen afruimen.

Rekening betalen

Het is een klassiek probleem: wie betaalt de rekening? Is het de man of de vrouw? De dating etiquette is hier duidelijker over dan je misschien zou denken. In principe betaalt de man namelijk - in ieder geval bij de eerste date. Zker als een man een vrouw uitnodigt voor een (romantisch) diner, kan hij niet verwachten dat zij haar deel voor haar rekening neemt. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen, betaalt de man de rekening, meestal zonder hier woorden aan vuil te maken. Veel vrouwen kiezen er tegenwoordig voor om vervoglens aan te bieden de rekening te delen. Bij latere afspraakjes nemen vrouwen steeds vaker het voortouw. En stelletjes die een (prille) relatie hebben, splitsen de rekening vaak in tweeën.

Afscheid nemen

Inmiddels hebben jij en je date elkaar wat beter leren kennen. Soms kan een afspraakje positief uitvallen en zul je de persoon in kwestie vaker willen zien, maar het loopt ook wel eens anders. In beide gevallen bedank je je date. Weet je zeker dat het niets tussen jullie gaat worden, wees dan open; het beste is om eerlijk zeggen dat het tussen jullie niet zo goed zal gaan klikken maar dat je het toch leuk hebt gevonden om hem of haar te ontmoeten.
Bij het afscheid nemen kun je je date drie zoenen op de wang geven. Bederf tenslotte een leuke avond niet door jezelf op te dringen. Geef de ander de tijd om de date even te laten 'bezinken'.

Start2Date adviseert singles over online dating. Dit doen we op basis interviews met singles en vergelijkend onderzoek van sites en apps. Je vindt door ons aanbevolen datingsites via de zoekmachine.