Adviezen en tips voor online dating

Over daten op internet bestaan veel misverstanden. Volgens sommigen zou het ineffectief zijn of schadelijk voor je privacy. Door de juiste dating website te kiezen voorkom je teleurstellingen en vergroot je je kansen op het vinden van de ideale date. Natuurlijk moet je ook een profiel van jezelf opstellen dat recht doet aan jouw persoonlijkheid. Waar moet je allemaal aan denken? Start2Date geeft je hierbij een snelcursus online daten vol met datingtips.

Welke site?

Vind een datingsiteIn Nederland zijn er ongeveer 600 sites voor online dating. Het is ondoenlijk om al deze websites te bekijken en het is natuurlijk onmogelijk om je op ieder van deze sites in te schrijven. Je kunt het beste je zoektocht naar een partner beperken tot een klein aantal goed gekozen websites. Wil je je kansen vergroten, schrijf je dan in bij twee of drie dating websites. Door het enorme aanbod zijn er ook grote verschillen tussen de websites onderling. Sommige sites vragen al geld als je alleen even wilt rondkijken. Deze sites raden we af. Het is beter om eerst een gratis proefabonnement te nemen, dan kun je later nog besluiten om te gaan betalen als de site aansluit bij jouw wensen. Daarnaast zijn er veel onbetrouwbare websites te vinden op internet. Bekend zijn de verhalen over fake contactadvertenties: door het plaatsen van grote hoeveelheden profielen van niet-bestaande singles op de website hopen webmasters meer leden te krijgen. Start2Date neemt dit soort sites niet op in haar database.

Naast enkele grote datingsites die zich op een breed publiek richten, zijn er ook websites die speciaal selecteren op leeftijd (bijvoorbeeld alleen maar voor dertigers) of op levensbeschouwing (bijvoorbeeld christelijk geloof) of op andere voorkeuren. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je date hoogopgeleid is? Dan kun je je beter inschrijven bij een site die zich richt op deze groep. Je vergroot dan je kansen enorm!

Om uit het grote aantal dating websites een paar geschikte te vinden kun je de Start2Date zoekmachine gebruiken. Door je wensen in te voeren, krijg je de websites te zien die het meest geschikt zijn voor jou. Start2Date neemt alleen betrouwbare dating websites op in de zoekmachine, hierover hoef je je dus geen zorgen te maken. Op alle bij Start2Date aangesloten sites kun je gratis rondkijken. We bevelen je van harte aan dat te doen, want op die manier vind je een dating website die bij je past. Mocht het niet bevallen dan kun je je altijd weer zonder verplichtingen uitschrijven.

Je gegevens in goede handen

Ook belangrijk is de veiligheid van je data. In principe zou je ervan uit moeten kunnen gaan dat grote sites je data op een goede manier opslaan, bijvoorbeeld door je wachtwoord te versleutelen en lekken in hun site te dichten. Helaas gebeurt het soms toch dat datingsites worden gehackt. Gebruik daarom altijd een ander wachtwoord op de datingsite dan elders.

Ik heb de geschikte site gevonden... wat nu?

Heb je één of meerdere sites gevonden die je aanspreken, dan kun je je profiel aanmaken op deze sites. Je profiel is eigenlijk een korte samenvatting van wie jij bent en wat voor partner je zoekt. Afhankelijk van de website kun je hier je leeftijd, hobby's, eventuele godsdienst, lengte, haarkleur, opleidingsniveau, muzikale voorkeur en andere interesses opgeven. Daarnaast kun je een foto toevoegen aan je profiel en is er vaak nog ruimte voor een persoonlijke tekst.

Waar moet je op letten bij het maken van je profiel?

  • Je profieltekst is (naast je eventuele foto) het enige dat andere singles van jou te zien krijgen. Geef mensen dus de kans om wat meer te weten komen over jou en gebruik geen dooddoeners als "Ik hou van leuke dingen", maar probeer iets specifieker te zijn.

  • Vul delen van je profiel die je niet belangrijk vindt niet in. Niets is verplicht. Vind je het niet belangrijk dat mensen bijvoorbeeld weten wat je godsdienst of opleidingsniveau is, laat het invulvakje hier dan leeg of schrijf iets in de trant van: "Dat vertel ik je later nog".

  • Lieg nooit in je profiel, bijvoorbeeld over je leeftijd. Je profiel is een positieve tekst over jezelf, maar overdrijf zaken niet. Mocht het uiteindelijk Úcht wat worden met iemand dan kan een klein leugentje voor vervelende situaties zorgen...

  • Het is een goed idee om een foto van jezelf op te nemen in je profiel. Als je een foto plaatst, zul je veel meer reacties krijgen. Zorg wel altijd voor een duidelijke foto waar alleen jij op staat. Je potentiŰle date zit niet te wachten op een foto van je huisdier...

  • Vermeld in de persoonlijke tekst van je profiel niet alleen je pluspunten, maar wees ook zo eerlijk om een paar negatieve eigenschappen van jezelf te noemen.

  • Vul je profiel netjes in. Spelfouten, slordige zinnen en grammaticafouten staan hoog in de top 10 van ergernissen.

  • Vertel in je profiel altijd wat jij zelf zoekt in een date. Val je vaak op sportieve mensen? Vind je het belangrijk dat je date (geen) kinderen heeft? Moet je date een dierenliefhebber zijn? Het vermelden van al dit soort zaken is belangrijk; het vergroot je kansen op het vinden van de ideale date. Leg daarnaast uit wat je wilt bereiken met digital daten. Op die manier voorkom je misverstanden. Iemand kan denken dat jij een vaste partner zoekt, terwijl je alleen op zoek bent naar een maatje om af en toe mee te gaan stappen.

  • Tenslotte: onthoud dat je profiel een afspiegeling is van hoe jij bent. Schenk hier dus aandacht aan, dan geef je mensen de kans om iets interessants aan je op te merken!

Aan de slag

Als je profiel ingevuld is, kan het digitale daten beginnen. Je kunt afwachten tot er mensen een reactie plaatsen bij jouw profiel, maar het is beter om zelf actie te ondernemen. Kijk rond op de website of zoek in een bepaalde leeftijdsgroep als de website je hiertoe de mogelijkheid biedt. Als je een profiel ziet dat je aanspreekt, laat dan een reactie achter. Dit hoeft geen lange brief te zijn, maar laat wel blijken dat je serieus ge´nteresseerd bent. Een leuke, korte reactie maakt benieuwd. Een langdradige, lange reactie werkt alleen vermoeiend. Krijg je geen respons op je mail? Blijf dan niet aandringen, maar zoek gewoon verder.
Het is verstandig om regelmatig opnieuw in te loggen. De meeste dating websites krijgen elke dag enkele tientallen tot honderden nieuwe leden. EÚn of twee keer per week een dating website bezoeken is daarom helemaal geen gek idee...

Wil je ook aan de slag? Zoek een betrouwbare datingsite uit via de zoekmachine.

Tip: