Lichaamstaal bij het daten

Zodra we in contact komen met andere mensen, zijn we aan het communiceren. Dit kan op een verbale manier, door middel van woorden, maar ook door middel van non-verbale communicatie. Een onderdeel van de non-verbale communicatie is onze lichaamstaal. De Amerikaanse psycholoog Mehrabian stelde vast dat maar liefst 55% van onze communicatie plaatsvindt via lichaamstaal. Onbewust of bewust kunnen we met lichaamstaal allerlei signalen afgeven aan degene met wie we in contact zijn.

Start2Date geeft je daarom een aantal belangrijke tips hoe je deze kennis over lichaamstaal kunt toepassen bij het daten.

Eén van de meest belangrijke onderdelen van onze lichaamstaal is oogcontact, vooral als het gaat om mensen die we net hebben ontmoet. Het houden van oogcontact geeft aan dat je respect en interesse toont in wat ze te zeggen hebben. In Nederland houden we 60-70% van de tijd oogcontact, maar in andere culturen ligt dit percentage soms hoger of juist veel lager. Kijk iemand niet constant recht in de ogen, hierdoor gaat je gesprekspartner zich ongemakkelijk voelen. Kijk je te weinig in de ogen van je date, dan kun je ongeďnteresseerd overkomen.

lichaamstaalJe houding is het tweede aspect waar je op moet letten. Op een moment dat je in een dip zit, zul je merken dat je rug inzakt en dat je schouders naar voren staan. Hierdoor trekt je borst in en kun je minder goed ademhalen, wat er weer voor kan zorgen dat je je minder comfortabel of zelfs nerveus gaat voelen.

Onze benen willen nog wel eens meer bewegen dan normaal als we nerveus, gestresst of onzeker zijn. Het is daarom het beste om ze tijdens je date gewoon stil te houden. Wees ook voorzichtig met de manier waarop je je benen over elkaar slaat. Sla je ze over elkaar ter hoogte van je knieën of je enkels of leg je het ene been op de knie van je andere been? De beste manier is vooral een kwestie van comfort. Houd er rekening mee dat de laatstgenoemde houding defensief kan overkomen, doe dit dus liever niet tijdens een eerste gesprek met je date.

Armen geven signalen over hoe open en ontvankelijk we zijn naar mensen die we ontmoeten. Het beste is om je armen aan de zijkant van je lichaam te houden. Hiermee geef je aan dat je niet bang bent voor wat er gaat komen. In het algemeen geldt dat hoe extraverter je bent, hoe groter de bewegingen zijn die je maakt met je armen. Stille mensen zullen hun armen juist niet ver van hun lichaam af bewegen. Probeer tijdens je date hier een natuurlijke middenweg tussen te vinden. Wanneer je positief wilt overkomen, sla dan nooit je armen over elkaar, want dat heeft iets defensiefs. Wil je daarentegen laten zien dat je het ergens niet mee eens bent, dan kun je dit juist wél doen.

Er zijn zo veel handgebaren dat het ondoenlijk is ze allemaal hier te bespreken. De handpalmen naar boven en licht gespreid wordt beschouwd als open en vriendelijk. De palmen naar beneden gericht staat voor dominant of zelfs agressief, vooral als de onderarmen stil worden gehouden. Als je iemand een hand geeft, houd je nooit je handpalmen omlaag, maar bied je een open, verticale hand aan, wat staat voor gelijkheid.

Het veranderen van de positie van je hoofd is een prima manier om aan te geven wat je wilt. Wil je zelfverzekerd overkomen, kijk dan recht vooruit. Als je je hoofd zo houdt, nemen mensen wat je zegt serieus. Wil je daarentegen vriendelijk en begrijpend overkomen, houd je hoofd dan een klein beetje schuin. Je kunt tijdens het gesprek met je date je hoofd zowel naar rechts of naar links in verschillende posities kantelen.

Ook je oren spelen een vitale rol in de communicatie met anderen, zelfs ook al kunnen de meeste mensen ze amper of helemaal niet bewegen. Je hebt twee oren en één mond dus probeer ze ook op deze manier te gebruiken. Als je twee keer zo veel luistert als praat kom je over als iemand die goed kan communiceren en niet alleen over zichzelf wil praten.

Mond en lichaamstaalDoor onze mond te bewegen kunnen we ook allerlei signalen afgeven. We drukken onze lippen op elkaar en draaien ze soms een beetje als we aan het denken zijn. Een ander moment waarop we deze mondbeweging gebruiken is als we negatieve kritiek of commentaar liever niet willen uitspreken. Je gesprekspartner zal het opmerken en het gevoel krijgen dat je niet al te gecharmeerd bent van wat hij of zij heeft gezegd.

De afstand tot de ander is cruciaal als je de juiste signalen wilt geven. Te dichtbij iemand staan of zitten komt opdringerig over. Te ver weg betekent juist dat je "afstand wil houden". Ieder mens heeft zijn persoonlijke "territorium" (in de psychologie spreekt men van comfort zone), dit is de afstand waarbij mensen zich prettig voelen. Als je merkt dat iemand - al dan niet bewust - achteruit deinst als jij dichter bij komt dan zit je over de grenzen van zijn of haar comfort zone en moet je iets meer afstand nemen.

Start2Date adviseert singles over online dating. Dit doen we op basis interviews met singles en vergelijkend onderzoek van sites en apps. Je vindt door ons aanbevolen datingsites via de zoekmachine.