Veilig daten via online datingsites

On-line daten is een leuke en spannende manier om andere singles te ontmoeten. Om het leuk n veilig te houden, is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We geven je tips voor een veilige date.

Ga af op je gevoel

In alle gevallen telt: volg je instinct. Zegt je gevoel dat iets niet helemaal klopt, dan kun je het beste extra voorzichtig zijn. Als je twijfelt, praat er dan eens over met iemand die je goed kent.

Je privacy

Maak een apart e-mail adres aan voor datingsites bij bijvoorbeeld Hotmail of Gmail. Gebruik nooit je volledige voor- en achternaam in het e-mail adres, maar bijvoorbeeld een nickname of alias.

Geef nooit zomaar je telefoonnummer, achternaam of adres. Pas als je denkt dat je je online partner kunt vertrouwen, kun je die stap wagen. Denk er ook aan dat als iemand je achternaam en woonplaats weet, hij/zij je adres zo kan vinden in het telefoonboek!

Fakers

Realiseer je dat iedereen zich op internet anders kan voordoen dan hij of zij in werkelijkheid is. Mensen die dit doen worden 'fakers' genoemd. Vaak proberen fakers reclame te maken voor hun (betaalde) websites, soms zijn het gewoon zielige types. Als iets t goed lijkt om waar te zijn, wees dan alert. Je zou dan wel eens met een faker te maken kunnen hebben. Een lijst van oplichters vind je op Fakerslijst.nl.

Voordat je afspreekt

Vraag altijd een foto voordat je met iemand afspreekt. Een 'blind date' is leuk, maar brengt een hoop onzekerheid met zich mee. Als je toch wilt blind daten, maak er dan een dubbeldate van.
Als iemand je weigert een foto te sturen, dan heeft hij/zij waarschijnlijk iets te verbergen. Bijna iedereen heeft wel een digitale foto van zichzelf. Voor mensen die geen scanner of digitale camera hebben, scannen de meeste datingsites kosteloos een foto in om bij het profiel te plaatsen.

Laat je nooit opjagen of onder druk zetten om een afspraak te maken of om bepaalde gegevens bloot te geven. Jij hebt zelf controle over wat je wl en niet wilt. Als iemand toch blijft aandringen, blokkeer deze persoon. Zo laat je zien dat je hier niet van gediend bent.
Tenslotte is het ook handig om even te bellen vantevoren. Een kort telefoontje (met nummerweergave uitgeschakeld) om even iemands stem te horen, geeft je meer duidelijkheid over wie je gaat ontmoeten.

Afspreken in real life

Heb je besloten dat je iemand genoeg vertrouwt om hem of haar in het echt te ontmoeten, spreek dan af op een openbare plaats waar ook andere mensen zijn. Spreek nooit direct bij iemand thuis af.

Vertel van tevoren aan iemand die je vertrouwt waar je hebt afgesproken en wat je gaat doen. Het is een goed idee om hem of haar even te (laten) bellen tijdens je date. Mocht je afspraak om een of andere reden tegenvallen, dan heb je gelijk een goed alibi om weg te kunnen gaan.

De juiste datingsite

Tenslotte: schrijf je in bij een datingsite die rekening houdt met je privacy. Je wilt niet dat je persoonlijke gegevens zomaar voor iedereen zichtbaar zijn. Alle datingsites die je via Start2Date kunt vinden zijn professionele sites waar jouw veiligheid voorop staat.

Start2Date adviseert singles over online dating. Dit doen we op basis interviews met singles en vergelijkend onderzoek van sites en apps. Je vindt door ons aanbevolen datingsites via de zoekmachine.